Report this post to the editors
Στο Οντάριο του Καναδά
Αναγνωρίζουμε την ανάγκη ύπαρξης αναρχικών οργανώσεων που να συμφωνούν με τις αρχές της ομοσπονδιοποίησης σε περιφερειακή, εθνική και διεθνική βάση.
Στις 29 Σεπτεμβρίου 2007, ιδρύθηκε στο Τορόντο του Οντάριο μια νέα αναρχική κομμουνιστική οργάνωση, η Common Cause (Κοινή Υπόθεση). Η προετοιμασία για την ιδρυτική της διάσκεψη γινόταν επί αρκετούς μήνες, προετοιμασία η οποία κατέληξε στη οργάνωση μιας περιοδείας σε έξι πόλεις του Οντάριο με την γενική επωνυμία «Χτίζοντας έναν λαϊκό αναρχισμό».
Στην ιδρυτική διάσκεψη συμφωνήθηκε από τους συμμετέχοντες ένα βασικό πολιτικό ντοκουμέντο (που δημοσιεύεται πιο κάτω), ένα Καταστατικό, μια δομή για τις συγκεκριμένες συνθήκες που επικρατούν στο βόρειο Οντάριο, η σύνδεση με το Anarkismo.net καθώς και ένα βασικό σχέδιο εκδόσεων, δηλαδή η δημιουργία ενός ιστοχώρου καθώς και τη έκδοση μιας δωρεάν εφημερίδας που θα διανέμεται σε μεγάλο τιράζ.. Επιλέχθηκε δε για τη νέα οργάνωση η ονομασία Common Cause και εκλέχτηκαν εκπρόσωποι για την υλοποίηση των αποφασισμένων καθηκόντων.
Πριν από την ιδρυτική διάσκεψη κυκλοφόρησε μια ανακοίνωση στην οποία, ανάμεσα στα άλλα, τονιζόταν ότι «η πρόθεσή μας δεν είναι να δημιουργήσουμε μια ακόμα μικρή ομάδα μιας δωδεκάδας ή λίγο παραπάνω μελών, αλλά να αρχίσουμε τη διαδικασία συγκρότησης μιας οργάνωσης χιλιάδων που θα έχει παρουσία σε κάθε πόλη, εργασιακό χώρο και γειτονιά σε όλη την επαρχία».
Μέχρι την ώρα σύγκλησης της ιδρυτικής διάσκεψης βρισκόμασταν ακόμα πολύ μακριά από αυτόν τον ενδεχόμενο στόχο, αλλά ήρθαν δεκάδες αγωνιστές από 10 πόλεις του Οντάριο και έχουν έως τώρα συγκροτηθεί τοπικές ομάδες ή πυρήνες στις πόλεις Hamilton, Toronto, Ottava, Sudbury, Windsor και Kitchener-Waterloo, ενώ υπάρχουν ήδη και άλλα μέλη στην ευρύτερη περιοχή του Οντάριο. Ελπίζουμε ότι θα επεκτεινόμαστε μέρα με την μέρα, μήνα με το μήνα και στα χρόνια που θα έρθουν. Ελπίζουμε ότι θα ενωθείτε και θα αγωνιστείτε μαζί μας, για έναν κόσμο απαλλαγμένο από εκμετάλλευση, καταπίεση, άγνοια και πόλεμο.
Για να φθάσουμε στον κόσμο αυτό, σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε το σοβαρότερο τρόπο, μέσα στις καρδιές μας, δηλαδή την οργάνωση και την αφοσίωση στην τακτική και θεωρητική ενότητα, ενδυναμώνοντας τις δυνατότητές μας για να επιτύχουμε τους στόχους μας. Συλλογικά θα αγωνιστούμε καθημερινά στους εργασιακούς χώρους και τις κοινότητές μας για να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής μας και να προωθήσουμε την κοινωνική επανάσταση.
Αυτή δεν είναι μια επανάσταση που θα έρθει με ταξίδια από σύνοδο σε σύνοδο κορυφής ή τραγούδια και χορούς στους δρόμους. Θα έρθει με την οργάνωση σε κάθε εργασιακό χώρο και γειτονιά, για την αλλαγή. Όταν οι συνηθισμένοι εργαζόμενοι άνθρωποι ενώνονται και παλεύουν γι’ αυτά που οφείλουμε να κάνουμε τότε ο κόσμος θ’ αλλάξει.
Εάν είστε στο Οντάριο και θέλετε να συμμετάσχετε στην «Common Cause» παρακαλούμε την παρακάτω ανακοίνωση και έπειτα, εάν συμφωνείτε μ’ αυτήν, ελάτε σ’ επαφή μαζί μας μέσω της διεύθυνσης ontarioac@gmail.com
Βασικές Πολιτικές Θέσεις της «Common Cause»
Ο αναρχισμός θα δημιουργηθεί από την ταξική πάλη μεταξύ της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας και της μικροσκοπικής μειονότητας η οποία κυβερνά αυτήν την περίοδο. Για να υπάρξει μια επιτυχής κοινωνική επανάσταση θα πρέπει πρώτα οι αναρχικές ιδέες να γίνουν οι καθοδηγήτριες ιδέες μέσα στην εργατική τάξη. Αυτό δεν θα συμβεί αυθόρμητα, αλλά θα εξαρτηθεί από τους αναρχικούς αγωνιστές που πρέπει να συμμετάσχουν στους υπάρχοντες κοινωνικούς αγώνες ως οργανωμένη δύναμη.
Μια σημαντική εστία της δραστηριότητάς μας είναι ο χώρος της εργασίας και ειδικά εκείνα τα κρίσιμα σημεία όπου η εργατική τάξη οργανώνεται από κοινού για τον έλεγχο της ζωής της, τον έλεγχο των αποφάσεων που έχουν επιπτώσεις σ’ αυτή και ενάντια στην καταπίεση σε βάρος της. Αυτές οι εστίες δράσης εκτείνονται από τη δραστηριότητα στους εργασιακούς χώρους και τα συνδικάτα, στη δράση στις γειτονιές, σε ένα οικολογικό κίνημα που είναι σαφώς ταξικού χαρακτήρα και στην κοινοτική (community) αντίσταση ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης που έχει ως στόχο τις όποιες ιδιαιτερότητες.
Αντιμετωπίζουμε, επίσης, ως ζωτικής σημασίας τη δράση μας στους αγώνες εκτός συνδικάτων και εργασιακών χώρων. Αυτοί περιλαμβάνουν τους αγώνες ενάντια σε ιδιαίτερες μορφές καταπίεσης, αποικιοκρατία, ιμπεριαλισμό και, φυσικά, τους αγώνες της εργατικής τάξης για μια αξιοπρεπή στέγαση και περιβάλλον στο οποίο θέλει να ζήσει. Η γενική προσέγγισή μας σ’ αυτούς τους αγώνες, όπως και η προσέγγισή μας στα συνδικάτα, είναι να αποτελέσουμε μέρος και να εργαστούμε στο εσωτερικό αυτών των μαζικών κινημάτων, προκειμένου να προωθηθούν οι αναρχικές μέθοδοι οργάνωσης, όπως η άμεση δημοκρατία και η άμεση δράση.
Αντιτασσόμαστε ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις καταπίεσης, ρατσισμό, σεξισμό, θρησκευτικό σεκταρισμό και ομοφοβία, και αγωνιζόμαστε ενάντιά τους. Βλέπουμε την επιτυχία μιας επανάστασης και της επιτυχούς εξάλειψης αυτών των μορφών καταπίεσης να καθορίζεται με την οικοδόμηση τέτοιων αγώνων στην προ-επαναστατική περίοδο. Οι μέθοδοι αγώνα που προωθούμε είναι μια προετοιμασία για τη λειτουργία της κοινωνίας σε αναρχική κομμουνιστική βάση μετά την επανάσταση.
Αντιτασσόμαστε στον ιμπεριαλισμό και την αποικιοκρατία, αλλά θέτουμε τον αναρχισμό ως εναλλαγή στον εθνικισμό. Υπερασπίζουμε τα αντιιϊμπεριαλιστικά κινήματα σε επίπεδο βάσης υποστηρίζοντας μια αναρχική παρά μια εθνικιστική στρατηγική.
Αναγνωρίζουμε την ανάγκη ύπαρξης αναρχικών οργανώσεων που να συμφωνούν με τις αρχές της ομοσπονδιοποίησης σε περιφερειακή, εθνική και διεθνική βάση. Εντούτοις, πιστεύουμε ότι ο πιθανός βαθμός ομοσπονδιοποίησης καθώς και το σύνολο των προσπαθειών προς και για αυτήν πρέπει να καθοριστούν από την επιτυχία στην οικοδόμηση οργανώσεων ικανών να κάνουν πραγματικότητα μια τέτοια εργασία, παρά να αναλωθούν σε συνθήματα.
Για να επιτύχουμε την ισορροπία μεταξύ της ανθρωπότητας και του φυσικού κόσμου, πρέπει να δημιουργήσουμε μια κοινωνία που να είναι βασισμένη στην ικανοποίηση των αληθινών αναγκών όπως τροφή, στέγη, νερό και ανθρώπινη κοινότητα. Η σύγχρονη περιβαλλοντική καταστροφή είναι αποτέλεσμα της μετατροπής του φυσικού κόσμου σε εμπόρευμα από τον καπιταλισμό, προς κέρδος μιας μικρής μειονότητας. Αναγνωρίζουμε ότι ο κοινωνικός μετασχηματισμός είναι το πρώτο βήμα προς την οικολογική ισορροπία και όχι οι αλλαγές τρόπου ζωής ή οι τεχνολογικές καινοτομίες. Αναγνωρίζουμε ότι η καταστροφή του καπιταλισμού είναι η μόνη λεωφόρος προς τη διάσωση της βιόσφαιρας του πλανήτη και, κατ’ επέκταση, του ίδιου μας του εαυτού.
(Συμφωνήθηκε στις 29 Σεπτέμβρη 2007).
* Δημοσιεύτηκε στο www.anarkimo.net και www.ainfos.ca Ελληνική μετάφραση «ούτε θεός-ούτε αφέντης», 15 Οκτώβρη 2007.